Fira Ostens dag med oss den 27 maj!

Fira Ostens dag med oss den 27 maj!

Vi svenskar är storkonsumenter av ost, och intresset växer. Vi äter i snitt 18 kg ost per person och år, och som ni kanske vet kan ost och vin vara en klockren kombination. Så självklart tycker vi att Ostens dag måste firas! I Sverige importeras en stor del av den ost vi äter men det finns ett växande antal svenska och lokala producenter som vi gärna slår ett slag för. Exempel på norrbottniska spännande ostar är fjällko-ostarna som tillverkas av Mathantverket i Vuollerim, eller getostarna från Kalixost. Vidare rekommenderar vi starkt ett besök hos Alessandro inne i Strand galleria i Luleå med företaget Emporio Barattini. Han har många fantastiska italienska ostar som passar mycket bra med våra viner. Han är också delägare i Frägsta Mejeri som exempelvis tillverkar underbar mozarella!

För att göra det lite enklare för er att välja rätt ost till våra förträffliga viner har vi här plockat fram några fina exempel på ostar i kombination med våra viner:

Hårda och lagrade ostar som en Piave eller en Pecoriono med tryffel från Emporio Barattini, en lagrad Gruyere eller den lokala fjällko-osten från Vuollerim skulle göra sig förträffligt bra med vår Amarone eller Ripasso (Vallena)eller vår Chianti Colli Senesi Riserva (Poderi del Paradiso)

Mjuka, halvhårda och lite salta ostar som Brie eller Camembert passar mycket bra med fruktiga röda viner som vår Ripasso eller Valpolicella (Vallena) eller Chianti Colli Senesi (Poderi del Paradiso). Även ett friskt vitt vin som vår Soave (Vallena) blir en fin kombination.

Halvhårda ostar som Emporio Barattinis Asiago eller Taleggio, Manchego, Appenzeller, Gruyere blir en riktig fullträff med ett fruktigt rött Sangiovese-vin! Testa vår klassiska Chianti Classico från Luiano, eller det billigare, populära alternativet Rosso Assai från samma vingård med tydliga toner av örter. Eller varför inte den mångsidiga Vallena Valpolicella (Vallena).

Färskost och gräddiga ostar som Brilliat Savarin funkar bäst med ett friskt bubbel som vi hoppas kunna ha i lager snart, eller vårt vita eleganta vin Vernaccia (Poderi del Paradiso)

Syrliga getostar blir supergott med vårt nya rosévin som vi hoppas snart är på väg in från vår nya vingård, Bellora, eller ett fräscht vitt vin som vår Soave (Vallena)

Tips! Besök Emporio Barattini för goda råd vad gäller vin och ost. Hans fina butik hittar ni i Strand galleria.

Slutligen några förslag för att göra Ostens dag till en riktig fullträff!

Servera inte så många ostar. 3 – 4 stycken räcker så du kan matcha med vinet.

Vindruvor gör sig faktiskt inte så bra på ostbrickan. Vinet kan kännas väldigt kärvt i kombination med druvorna. Välj istället marmelad, färska fikon eller varför inte prova rostade valnötter som fått marineras i honung med lite rivet citronskal.

Ta fram osten ur kylen minst en halvtimme innan den ska ätas. Om osten servera för kall kommer inte alla dess smaker till sin rätt.

Vin, Ost, Flaska, Alkohol, Omgången, Hjulet, Emmental

maj 15, 2020

Andra nyheter