Gallo nero – den svarta tuppen

Gallo nero – den svarta tuppen

Har ni någonsin funderat över varför det finns en svart tupp på vissa viner från vindistriktet Chianti? Det är en historia som började för många hundra år sedan.

Enligt sägen blev tuppen en viktig symbol för Chianti-distriktet för ca 700 år sedan. De två städerna Florens och Siena hade länge kämpat om rättigheterna till vindistriktet Chianti och var gränserna dem emellan skulle dras. Detta ledde till strider mellan städerna och till slut beslutade de sig för att få saken ur världen en gång för alla. Det skulle ske genom att en tävling arrangerades där två riddare skulle få kämpa om saken.

På tävlingsdagens morgon skulle de två riddarna starta från respektive stad, Florens i norr och Siena i söder, och rida mot varandra. Där de möttes, där skulle gränsen för distriktet gå. Startskottet i de båda städerna skulle gå när tuppen i respektive stad började gala på morgonen.

Siena var då kända för sina rashästar så de kände sig mycket nöjda över detta upplägg. De födde också omsorgsfullt upp en grann, vit tupp som skulle se till att riddaren kom iväg tidigt. Men florentinarna var listigare. De valde en svart, mycket hungrig tupp. Det visade sig vara mycket klokt. Den utsvultna svarta tuppen gol i hunger redan innan gryningen medan den vita tuppen gol när solen gick upp. Detta gav riddaren från Florens ett avsevärt försprång, och riddaren från Siena kom inte särskilt långt innan de möttes cirka 12 km från Siena. På så sätt vann den florentinska ryttaren och nästan hela Chiantidistriktet tillföll Florens.

Om detta är sant, ja kanske 😊
Gränserna definierades sedan år 1716 av dåvarande storhertig.

Chianti Classico, som är ett DOCG-vin, är ett av de mest kända och uppskattade vinerna i Italien. För att skydda sitt vin grundade 1924 vinbönderna i Chianti Italiens första producentförening Gallo Nero, den svarta tuppen. Gallo Nero fick bli beteckningen för vinerna från det egentliga Chianti, det som i dag är Chianti Classico. Det är dock ingen ursprungsbeteckning utan en logotyp för producentföreningen där de flesta odlarna är medlemmar. Det är därför som vi fortfarande kan se den stolta svarta tuppen som symbol på flaskan.

För att ett Chiantivin ska kunna kallas “Classico” måste druvsammansättningen bestå av minst 80% Sangiovese och 20% av andra inhemska druvor som Canaiolo eller Colorino eller av internationella sorter som Cabernet Sauvignon och Merlot.

I vårt utbud av viner hittar ni det klassiska vinet från Chianti Classico och det kommer från vingården Luiano. Vi har även mycket bra viner från det utökade Chianti-distriktet, San Gimignano, och vingården Poderi del Paradiso.

augusti 12, 2020

Andra nyheter