Grytsäsongen är snart här!

Grytsäsongen är snart här!

Det är svårt att tro att hösten är i antågande. Sommaren har varit solig och varm i hela Sverige men ljusa sommardagar byts nu ut mot mörka, mysiga innekvällar.

All den goda mat som hör sommaren till är snart ett minne blott och istället äter vi gärna mustiga grytor med rotfrukter och kanske vilt- eller nötkött, köttfärs- och pastarätter.

Grytor kan vara enkla att tillaga och passar oftast alldeles utmärkt ihop med ett mustigare rött vin som med fördel både kan tillsättas i grytan och hällas upp i glaset. (Använd gärna ett lite billigare vin i grytan 😊

Beroende på vilket kött man använder kan man antingen tillaga köttgrytan snabbt eller låta den puttra riktigt länge på spisen för att få köttet riktigt mört och smakrikt från tillbehören. En köttgryta som passar perfekt både till vardags och fest är köttgryta med rödvin och lök vars recept för fyra personer finns längst ner i det här inlägget. 

Några exempel på röda viner ur vårt sortiment som vi kan rekommendera inför den stundande hösten.

Från Chianti har vi många fina viner framställda på Sangiovese-druvan. Varför inte testa vår nya drottning Paterno, ett silkeslent, kryddigt vin eller det billigare alternativet från samma vingård Chianti Colli Senesi, välbalanserat med viss fatkaraktär.

Från en helt annan region, Valpolicella, så välkänd för oss svenskar, kanske ni vill testa vårt klassiska Amaronevin som ju gör sig så bra till alla grytor. Vallena vingård producerar riktigt bra viner Amarone, Ripasso eller Il Costolo Superiore är fina höstviner med de typiska smakerna av körsbär, vanilj och russin.

Vill ni läsa mer om våra viner så finns så klart mer information på vår hemsida.

Köttgryta med rödvin och lök
500 g nötkött/grytbitar
2 msk oxfond
½ dl vatten
1 dl rött vin
1 röd paprika
8 st små schalottenlökar
10 st champinjoner
2 dl grädde
1 nypa timjan
salt

Skär lök och paprika i bitar och fräs tillsammans med champinjonerna i en gryta.
Lägg upp på fat och bryn köttet i samma gryta.
Häll på vatten, rödvin och fond, låt koka under lock, ca 1½-2½ tim, känn med en sticka, tillsätt mer vatten om det behövs så det inte kokar torrt.
Mot slutet av kokningen tillsätt grönsakerna, grädde och timjan.
Smaksätt med salt, peppar och eventuellt mer fond.
Servera med potatis eller ris

september 9, 2021

Andra nyheter