Med önskan om en glad midsommar

Med önskan om en glad midsommar

Midsommar – en av våra finaste traditioner

Vi är redan inne i juni månad. En vacker tid med prunkande grönska och ljusa, soliga nätter. En av våra absolut största högtider närmar sig också, midsommarhelgen. För många är det starten på sommaren och kanske också på en skön semester.

Vårt midsommarfirande präglas av mycket god mat och dryck i sällskap med vänner eller familj, gärna utomhus. Och midsommarmaten är, precis som påsk- och julmaten starkt förknippad med våra traditioner. Sill, lax och potatis är nästan ett måste. Ingen enkel mat om man vill avnjuta ett gott vin kanske. Vanligtvis dricker vi gärna öl, mineralvatten och snaps till sillen, och kanske är det den bästa kombinationen. Att lägga något gott på grillen senare på kvällen hör också midsommaren till. Vi som är ett vinälskande land, hur kombinerar vi då vin till all denna mat? Det är inte helt lätt.

Så här tänker vi!

Fördrinken

Lite bubbel för att inviga dagen känns festligt! Vi väljer vår fräscha spumante La Pelizzara med pigga bubblor som alldeles nyss levererats från vår nya intressanta vingård Bellora, beläget i Bardolino nära Verona.

Sillen

Just till sill så föredrar många en god öl. Det gör även vi. Bottenvikens Bryggeri har en hel del öl att botanisera bland, och vi väljer någon av deras IPA. Kanske med en kall snaps till. En del vill gärna ha ett vitt vin till sillen. Tänk då på att sill har både söta, salta, syrliga smaker vilket gör att det kan vara svårt att hitta ett passande vin. Om ni vill dricka vin så välj gärna ett vin med hög sötma.

Midsommarbuffén

Efter några bitar sill övergår vi till ett mindre buffébord. Det kommer definitivt att bestå av ugnsbakad lax och grillade räkor. Supergott! Vidare ska vi avnjuta krämiga ostar, getost, paj, kycklingsallad och kanske en bit tonfisk. Till detta dricker vi en kall, somrig, solig och citrusfrisk Soave med hög syra från Vallena. För oss som också älskar rött vin passar vårt medelfylliga och fruktiga Chianti Colli Senesi eller Vallenas Valpolicella mycket bra! Ett utmärkt val är också vårt helt nya rosévin från Bellora, Le Canove med medelhög syra, som fått mycket beröm redan innan det landade i vårt lager.

Kvällsgrillen

Framåt kvällskvisten, efter diverse roliga aktiviteter, laddar vi grillen med kol och lägger på en fin bit oxe tillsammans med några härliga salsiccia-korvar. För vissa av oss som föredrar vegetariskt blir det grönsaks- och halloumispett med en förenklad bearnaise. Det perfekta grillvinet finns förstås också i vårt sortiment. Till köttet blir det definitivt ett kryddigt och fruktigt vin som vår Amarone från Vallena.  Vallenas Il Costolo eller Ripasso är också alltid säkra kort liksom den omåttligt populära Chianti Colli Senesi Riserva.  Det är alltid intressant att testa olika viner till maten!

Efterrätten

Den godaste av alla, en stor skål med jordgubbar och lättvispad grädde till. Enkelt och sagolikt gott!! Ett glas bubbel La Pelizzara efter all mat kan vara uppfriskande.

Med detta vill Wine to Sweden önskar er alla en riktigt glad och solig midsommarhelg

//Anette, Annika och Maria

juni 5, 2020

Andra nyheter