Olivolja, nu på vår hemsida

Olivolja, nu på vår hemsida

Vi har nu uppdaterad vår hemsida med olivolja och vinäger som ni kan beställa direkt från oss. 

Som ni säkert vet är olivolja en fantastisk produkt med många användningsområden; till bakning, i vinägrett, som smaksättare till pasta, soppa, ostar, chark, grönsaker eller det grillade.

De olivoljor som vi säljer är klassade som Olio Extra Vergine (på svenska kallpressad jungfruolja eller extra jungfruolja), vilket innebär att de är rena naturprodukter. Oljan framställs helt utan kemiska tillsatser genom att man pressar ut oljan ur oliverna vid en temperatur av 30 grader. Den högsta kvaliteten på oljan fås tidigt på säsongen då oliverna handplockas innan de är riktigt mogna. Detta resulterar i en smakrik, lite pepprig olja som är sprängfylld med smak och antioxidanter. Sent på säsongen kan man använda mer effektiva metoder som skördemaskiner eller slå ner oliverna med käppar. Dessa mogna oliver med något lägre halt antioxidanter, ger en mildare olja.

Olivoljans användningsområden har genom historien varit många. Att olivoljan har hälsobringande egenskaper förstod redan läkekonstens fader Hippokrates som rekommenderade oliver och olivolja till tex psykofarmaka, vitaminkurer och magsår. Den har även använts som skönhetsmedel, handelsvara och är fortfarande en viktig ingrediens i maten. 

Olivolja är energirik och består till största delen av omättat fett som sägs påverka kroppen positivt på många sätt. Den påverkar bland annat blodets kolesterolvärde positivt och förstärker vårt immunförsvar. Oljan innehåller två viktiga fettsyror, Omega 3 och Omega 6, som kroppen inte kan tillverka själv och därför måste tillsättas genom kosten i. 

Tyvärr är det få livsmedel som det fuskas med så mycket som med olivolja.

Med hjälp av laboratorier där billiga oljor från nötter och frön processas och blandas med olivolja kan man tillverka förfalskningar som är svåra att skilja från originalen.

Hur undviker man då att bli lurad. Vi ger er här några tips:

Är den riktigt billig? Då är det förmodligen ingen högkvalitativ jungfruolja för som oftast får man vad man betalar för. 

Hur gammal är oljan? Olivolja ska vara så färsk som möjligt. Riktigt fina sorter är ofta märkta med skördedatum och bäst-före-datum är vanligen två år efter tappningen på flaska. 

Hur är den förpackad? Olja åldras fortare i dagsljus, varför man bör välja olivolja i så mörk förpackning som möjligt. 

Hur luktar den? Lukten kan avslöja om oljan börjar bli gammal. Undvik oljor som luktar härsket eller metalliskt. En bra jungfruolja har en frisk fruktighet som påminner om färska oliver. Gärna med lite sting och vara bitter eller pepprig vilket är ett tecken på att det är gott om nyttiga antioxidanter.

Hur vet man att oljan är italiensk? Oavsett vad som står på etiketten ska man syna innehållsdeklarationen. Står det ”ursprung: Europeiska unionen” kan man vara ganska säker att en del av oliverna har odlats och pressats utanför Italien.

Kom ihåg att inte förvara oljan nära spisen, inte i kylskåp och framför allt inte i solen. Placera den nära till hands, men där smaken bevaras som bäst.

Med detta hoppas vi att ni blivit nyfikna på att testa någon av våra oljor. Om så, hör av er till oss via mail, messenger eller telefon.

april 27, 2021

Andra nyheter