Vinet och St Vincents dag

Vinet och St Vincents dag

Imorgon, den 22 januari, infaller Vinets dag som firas framför allt i Europa, men även i övriga vinproducerande länder, som en hyllning till vinets och vinodlarnas skyddshelgon St Vincent.

Varför firar vi då denna dag i Sverige där vi inte har någon större vinproduktion? Initiativet till det kommer från Svenska Vinakademien som jobbar för att vinkulturen ska lyftas fram och för att få oss att våga köpa något annat än det vi vanligtvis köper.

I Sverige är vin den alkoholdryck vi köper mest av – ca 42,6 % av vår konsumtion och över hälften av Systembolagets totala försäljning är vin. Vin är populärt i Sverige och vi har ett fantastiskt utbud via Systembolaget.

Vem var då denna St Vincent som vi hyllar idag? Som de flesta helgon var St Vincent en martyr från tidig kristendom. En spansk diakon som greps under religionsförföljelsen men vägrade att ge upp sin tro. Legenden säger att han, trots flera försök, var nästan omöjligt att ta död på. Kanske är det därför som vinodlarna valde honom som en symbol för vinrankan med sin oerhörda livskraft.

En annan teori till varför man valde St Vincent som skyddshelgon är helt enkelt att början på namnet Vincent är ”vin”. Eller att namnet Vincent uttalas som ”vin sang”, vilket betyder ”vinets blod”.

En av de spännande legenderna kring St Vincent säger att det var han, eller rättare sagt hans åsna som uppfann beskärningen.
Vid en av St Vincents promenader stannade han till vid en vingård för att prata med vinodlaren. Medan han stod där och pratade passade hans åsna på att äta upp de unga skotten på vinrankorna. När det sedan var dags för skörd, upptäcktes det att just dessa rankor gav extra mycket druvor.

Att kyrkan valde att uppmärksamma denna dag i slutet av januari tros inte vara någon slump, utan tidpunkten är vald då det är vinodlarnas lågsäsong. Plantorna sover i kylan och man har lite tid över, innan det är dags att påbörja arbetet på odlingarna igen.

Dagen infaller mellan tiden då vinrankan går i vinterdvala och när den börjar vakna till liv igen. Runt St Vincents dag brukade beskärningen påbörjas och i och med det kan man också säga att jobbet startar med de nya vinerna som så småningom dyker upp i flaskorna på vårt lager redo att säljas till just er.

Många vinklubbar och restauranger brukar uppmärksamma vinets dag med provningar och middagar, men med det får vi vänta tills nästa år. Varför inte istället beställa några av våra viner som ni inte prövat. Kanske har ni en ny favorit där.

januari 21, 2021

Andra nyheter